Det är enkelt att göra någon glad om man kommer med tårta. Att beställa tårta ett par dagar i förväg gör att man kan få den dekorerad på ett personligt sätt.
Tårtor har blivit ett sätt att skapa fest. Det spelar ingen roll om det är på jobbet eller hemma. Alla blir glada av att se en vacker tårta. På femtiotalet skulle en tårta vara gjord av sockerkaksbotten, jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar. På den tiden fanns det bara jordgubbar på sommaren så det var en väldigt unik upplevelse. Många associerar nog fortfarande en jordgubbstårta med midsommarfirande.
Men tårtan har ingen lång historia i Sverige. Det var först på 1800-talet som den började serveras i kungliga kretsar och så småningom kom den ut till de bredare folklagren. En anledning till detta var att vispad grädde inte gick att få förrän separatorn, som kunde skilja mjölken från grädden, hade uppfunnits av Gustaf de Laval 1879. När grädden kunde separeras och vispas hårt kunde man börja använda den till att göra tårtor.
Idag finns det mycket att välja på när man ska beställa tårta
Grädde, frukt, maräng, choklad och sockerbotten var länge de lite mer exklusiva ingredienser som utgjorde basen i en tårta. Prinsesstårtan som fick sitt namn genom att “sessorna på Haga” hade den som sin favorit blev en klassiker som fortfarande uppskattas. Den gröna marsipanen, grädden och rosen har prytt många födelsedagsbord genom åren.
Schwarzwaldtårtan var sjuttiotalets favorit men under senare år har tårtans utveckling gått med rasande fart. Numera kan man hitta exotiska frukter, mousse och vit choklad på tårtorna. När man ska beställa tårta i Stockholm är det viktigt att vända sig till ett bageri som satsar på kvalitet. En riktig tårta ska utstråla elegans och vara bakad med riktigt smör och mjöl av högsta kvalitet och helt utan konserveringsmedel.